Årsager til dårligt indeklima

Vi danskere opholder os i hjemmet to tredjedele af vores tid. Derfor spiller vi selv en vigtig rolle for vores indeklima og sundhed. Fugt og partikelforurening er de væsentligste årsager til et dårligt indeklima. Professor i miljømedicin Steffen Loft forklarer i en rapport, at indeklimaet især bliver forurenet af partikler fra rygning, stearinlys, brændeovne, madlavning og elektriske apparater.

Læs mere om konsekvenserne ved et dårligt indeklima.

Dårligt indeklima skyldes

  • Manglende udluftning
  • Stearinlys
  • Madlavning
  • Fugt
  • Indelukkethed
  • Bygningen

Manglende udluftning

Dårligt indeklima opstår, hvis der ikke luftes ud ofte nok. Det er specielt vigtigt at få luftet ud i de rum, hvor der dannes meget fugt, som fx i badeværelset, køkkenet, vaskerummet og kælderen. Nogle af de mest tydelige tegn på manglende udluftning er fugt og dug på vinduer og i værste fald fugtskader, som kan medføre råd og svamp.


Stearinlys

Ifølge danske forskere ligger stearinlys på førstepladsen over årsager til indendørs partikelforurening. Osen fra lysene står for over halvdelen af den samlede partikelforurening af indeluften. Undersøgelser viser, at et lys afgiver flere sodpartikler end en meget trafikeret vej. Dog gør grundig udluftning en stor forskel.


Madlavning

Madlavning har stor negativ påvirkning på indeklimaet. Især når man steger, bager og rister brød produceres der mange partikler. Undersøgelser viser, at ca. 30% af den samlede partikelforurening i boligen stammer fra madlavning.


Fugt

Fugt i boligen er som sådan ikke skadeligt for dig og din families sundhed. Dog er skimmelsvamp og husstøvmider afhængige af fugt, hvilket kan have betydning for helbredet. Fugt i boligen opstår i høj grad, når vi tørrer tøj, sover eller går i bad.


Indelukket

Indelukkethed opstår fx når et rum ikke er blevet luftet ud i lang tid, eller hvis en bolig ikke har været benyttet i længere tid. Dette er ofte tilfældet, når man åbner sit sommerhus op for første gang efter en vintersæson, hvor det ikke er blevet brugt.


Bygningen

Et hus skal være tæt, så varmen ikke slipper ud. Dog skal huset også kunne ”ånde”, så fugt og forurenet indeluft kan komme ud. Derfor har bygningens konstruktion, indretning samt materialerne, der er anvendt, betydning for indeklimaet.

Vidste du, at vi selv er med til at forurene indeluften i vores boliger? En undersøgelse viser, at 75% af den samlede partikelforurening i boligen stammer fra beboerne selv.

©2024 Copyright Tjekditindeklima ApS
Website af: Kontrast CPH
Handelsbetingelser & persondatapolitik